Skip to content

Mensen zijn geneigd dat te doen waar ze goed in zijn. Dat mag ook, ieder heeft immers zijn eigen talenten en die mag je uitbuiten! Een kind dat goed kan rekenen, maar spellen lastig vindt, steekt liever zijn vinger op bij een lastige som, dan bij een lastig spellingprobleem.

Een vader die heerlijke pasta maakt, maar verder niet kan koken, zal dus de lekkere pasta koken als hij eters krijgt.
En een juf die leuk kan tekenen, maar geen muzieknoten kan lezen, geeft dus liever tekenlessen dan muziek.
Toch is het goed om ook dingen te doen waar je niet goed in bent. Je grenzen te verleggen. Omdat je een nieuwe uitdaging aan wilt gaan, omdat je wilt weten of je er goed in kunt worden, omdat je vindt dat het nodig is. En daarom heb ik een doel voor dit schooljaar. Ik ga muziekles geven!
En niet zomaar… Nee, met mijn gitaar! De gitaar die ik net heb leren spelen. Sterker nog, ik volg momenteel nog de lessen! 10 lessen, speciaal gericht op het basisonderwijs. 10 lessen waarin ik 30 kinderliedjes leer spelen en zingen, verscheidene akkoorden leer en zelfs een beetje noten leer lezen.
En natuurlijk moet je zoiets direct in de praktijk brengen.

De eerste keer dat ik mijn gitaar mee nam in de klas, vond ik enorm spannend (ter info, ik had slechts 1 les gehad). Na een kort gesprekje over de gitaar keken 26 paar ogen mij vol verwachting aan… 26 paar oren luisterden vol spanning… Ik begon te spelen op mijn gitaar. Probeerde van akkoord te veranderen, erbij te zingen en de kinderen een nieuw lied aan te leren. Spelen en zingen onder spanning bleek lastiger dan ik dacht.

Het mooie is dat de kinderen – naast een leuke muziekles – deze dag ervoeren dat ook onderwijzers leren. Dat hun juf ook moet oefenen om iets te kunnen en niet onbelangrijk, dat óók zij fouten maakt. De kinderen ondersteunden me, zoals ik hen ook elke dag ondersteun. Ze keken meelevend mee als ik een akkoord over probeerde te pakken, zuchtten vol verlichting als dat lukte en ze gaven me complimenten.

Inmiddels neem ik mijn gitaar wekelijks mee. Elke keer speel ik een nieuw liedje. Ik vind het spannend, maar geniet stiekem van de omgedraaide rollen. De opmerkingen die de kinderen maken; ‘Speel anders eerst het liedje gewoon maar een keer, voordat je er bij gaat zingen.’, ‘Gaat goed hoor, juf.’, etc. De muzieklessen zijn voor mij méér dan alleen maar muzieklessen. Ze doen me er even weer aan herinneren dat het zo belangrijk is voor je doorzettingsvermogen als je weet dat er iemand achter je staat en je ondersteunt. En ik hoop de kinderen dit ook mee te geven!

En het leuke is… sommige kinderen roepen nu; míjn doel voor dit jaar is leuk mee doen met de muzieklessen! Fantastisch toch!

– Juf Iris –