Workshop: Muziek à la Guildhall

Plezier beleven en remmen los!
Een wisselwerking tussen leerkracht en leerling

Ik luister met mijn hart
Ik praat met mijn handen
Ik kijk met mijn oren

Ik voel
Ik speel
(Kenneth Patchen)

De Guildhall gedachte gaat uit van ‘muziek per direct’ oftewel ‘muziek in het nu’.
Muziek met hoofd, hart en handen. Zingen, bewegen, luisteren, improviseren en samenwerken. Leren door te doen!
Muziek à la Guildhall is een zeer geschikte workshop voor leerkrachten die in een korte tijd met hun groep in de meest basale vorm willen musiceren.
Het is zeer geschikt als opwarmer voor een margedag of als starter of afsluiter van een teambuildingsdag.
Muziek à la Guildhall bevordert het groepsgevoel en zet de toon voor de rest van de dag…

Inhoud workshop

De leerkracht:

*  krijgt handvatten aangereikt om met minimale middelen muziek te maken
*  bedenkt direct materiaal dat bij de groep past
*  leert mogelijkheden op het terrein van improvisatie, stemgebruik en beweging te verkennen en verder te ontwikkelen
*  geeft leiding aan creativiteit

 

De leerling:

*  leert basale muzikale vaardigheden als tellen, puls, inzetten, op elkaar wachten, samen spelen, concentratie en luisteren
*  leert samenwerken
*  leert remmingen kwijt te raken en grenzen te verleggen
*  leert leiding te nemen, te volgen en respect voor elkaar te hebben
*  is creatief bezig met lichaam en geest

 

Gestructureerd muziekonderwijs zorgt voor:

*  ontwikkeling van gehoor en ritmisch/melodisch gevoel
*  hogere prestaties van o.a. rekenen en taal
*  betere sociale- en emotionele ontwikkeling
*  verhoogt weerstand, geeft energie en voorkomt stress
*  bevordert groepsgevoel

The Guildhall School of Music and Drama

Het is allemaal begonnen met The Guildhall School of Music and Drama in Londen. Deze school heeft een speciale band met Tanzania. Voortkomend uit die contacten voert een afdeling van deze school activiteiten uit in het Londens basis- en voortgezet onderwijs. De activiteiten vinden hun oorsprong in NGOMA (Swahili woord voor ‘drum’).
Het Tanzaniaanse NGOMA staat voor een holistische kunstbeleving; beleven vanuit het geheel, eerder dan vanuit afzonderlijke delen. Muziek, zang, dans, drama, verhalen en rituelen – zij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

 

Spelvormen en veiligheid

Vanuit deze beleving is er een aantal spelvormen bedacht: invulspel, aanvulspel & doorgeefspel. De leerkracht krijgt handvatten aangereikt om ter plekke, op het moment met deze spelvormen aan de slag te gaan.
Een kind moet zich veilig genoeg voelen om zijn stem en lichaam te gebruiken. Deze veiligheid wordt door de leerkracht gecreëerd. De spelvormen zijn een goed middel om te verkennen of die veiligheid aanwezig is. De deelnemers stappen tijdens de warming-up al vaak drempels over zonder dit zelf te beseffen. Omdat het kort en laagdrempelig is, gebruiken ze hun stem of lichaam al voordat ze daar erg in hebben.

 

Wat is Guildhall?

Maar wat is dan Guildhall? Het is niet zozeer een methode. Het is meer een manier van omgaan met het beschikbare materiaal. Muzikaal gezien is het een houding van waaruit je met mensen kan musiceren. Leren door te doen! Hoofdgedachte hierbij is improviseren met het op het moment aanwezige materiaal. Een muziekles à la Guildhall is een interactief en beweeglijk gebeuren. Er is wel degelijk aansturing en structuur, maar er is ook sprake van een wisselwerking tussen docent en leerlingen. Het gaat meer om het proces dan om het eindproduct en ieders bijdrage is even belangrijk!

 

Digmon:

“Deze workshop heb ik zelf mogen ondergaan van de grootmeester zelf: Sean Gregory. Ongelooflijk hoe je in zo’n korte tijd tot muziek kan komen. Door hele simpele oefeningen te doen leer je de basis van het muziek maken. Voordat je het beseft doe je al mee en maak je muziek….
Na deze workshop heb ik een paar trainingen gevolgd en nu geef ik zelf deze workshop tijdens mijn cursus “Gitaar in de Klas” voor basisschoolleerkrachten. De leerkrachten zijn verbaasd over hoe simpel het eigenlijk is.”Dat had ik zelf kunnen bedenken”… en dat is precies de bedoeling: Je bedenkt het zelf! Ik heb de workshop al vaak in de klas mogen geven. De populaire kinderen merken dat ze nu op een andere manier zichzelf moeten laten zien en de ‘stille krachten’ merken dat ze veel meer kunnen dan ze hadden gedacht. Elke keer valt het me op met wat voor een plezier de kinderen en ook de leerkrachten het beleven.”

 

Reacties van leerkrachten:

“Ongelooflijk hoe je in zo’n korte tijd tot muziek komt”. “Samen genieten van gezellige, grappige en leuke muzikale oefeningen”. “Plezier beleven en ‘remmen’ los”. “Verrassend boeiend en afwisselend”. “Eerst spannend, later ontspannend”. “Ik werd er blij van en kreeg er veel energie van!!”, “Een erg vrolijk en leerzame les die je gelijk in de praktijk kan brengen”.

De mogelijkheden

  • Duur van de workshop
  • Geschikt voor
  • Aantal personen
  • Benodigdheden
  • Kosten
  • 45 à 60 minuten
  • elke willekeurige groep
  • minimaal 15 - maximaal 40
  • Een ruimte voor maximaal 40 personen die in een kring kunnen staan met een redelijke ruimte tussen elke deelnemer
  • in overleg

Neem contact op: digmonroovers@gmail.com

De workshop wordt gegeven door Digmon Roovers.

Digmon Roovers is een zeer enthousiaste en ervaren conservatorium muzikant met een rijke muziekeducatieve en creatieve ervaring. Digmon is sinds 1998 werkzaam als gitaardocent aan het Kunstencentrum “De Klinker” in Winschoten, heeft een bloeiende privé-lespraktijk en geeft diverse cursussen en workshops waaronder de cursus “Gitaar in de Klas” voor leerkrachten in het basisonderwijs.
Hij is werkzaam als gitarist in verschillende formaties waaronder “The Five Great Guitars” met o.a. Jan Kuiper, Harry Sacksioni, Eric Vaarzon Morel, Stochelo Rosenberg,  Eddy Zoey en Jan Akkerman.

Vragen, opmerkingen of aanmelden?

Contactformulier

Voer a.u.b. uw naam in
Vul alstublieft een bericht in.

Contact

Gitaar in de Klas - Digmon Roovers

Locatie Studio Groningen:
St. Jungle Warriors
Oliemulderstraat 51
9724 JD, Groningen

T : 06-55378258
E : digmonroovers@gmail.com

Kvk-nummer, BTW-nummer en Bankrekening op te vragen.

Facebook Pagina
Besloten Facebook-groep

Nieuwsbrief

De cursus wordt gegeven in het oude Kunstencentrum (Stichting Jungle Warriors) - Oliemulderstraat 51, Groningen.
De cursus kan ook op locatie worden gegeven. Vraag naar de mogelijkheden.