RGM in de Klas

Laat hersenen groeien!

RGM in de Klas is een vrolijke oefenmethode voor de hersenen.
Op een speelse manier worden beweging en muziek gecombineerd in het klaslokaal.
De oefeningen worden laagdrempelig aangeboden via het digibord.

RGM staat voor Ronnie Gardiner Methode, een vrolijke, gestructureerde, multi-sensorische oefenmethode voor de hersenen, waarbij ritme en muziek worden ingezet om beweging, spraak en cognitie te stimuleren. RGM in de Klas is een nieuwe toepassing van RGM, speciaal ontwikkeld voor het basisonderwijs en speciaal basisonderwijs.

In het lesprogramma van RGM in de Klas worden beweging, concentratie, timing, coördinatie, anticipatie en geheugen geoefend op speciaal voor de oefeningen gecomponeerde muziek. De oefeningen worden opgebouwd van eenvoudig naar steeds een beetje uitdagender.

Kernwoorden RGM in de Klas

  • Muziek

  • Ritme

  • Timing

  • Beweging

  • Energie

  • Activeren

  • Concentratie

  • Groepsproces

  • Ontwikkeling

Over RGM in de Klas

Omdat er in de oefeningen zowel visuele als auditieve als sensomotorische prikkels gecombineerd worden, worden de hersenen optimaal gestimuleerd om nieuwe verbindingen en netwerken aan te leggen. Dit blijkt een goede invloed te hebben op de motorische en de cognitieve ontwikkeling van de kinderen.
Daarnaast is RGM een uitstekende energizer die tussen het harde werken door voor nieuwe energie in de klas kan zorgen.

Met RGM in de Klas worden er regelmatig (bij voorkeur aan het begin van de schooldag) beweegmomenten gecreëerd en worden de hersenen tegelijkertijd geoefend in verschillende cognitieve functies: o.a. concentratie, coördinatie, geheugen, timing, anticipatie, (senso)motoriek. Daarnaast krijgen de kinderen, door middel van de oefeningen, de basis van Algemene Muzikale Vorming mee.

Uit steeds meer wetenschappelijke studies blijkt: er is een direct verband tussen lichaamsbeweging en cognitief functioneren. Kinderen die regelmatig bewegen presteren beter op executieve taken (uitvoerende functies zoals planning, organisatie en werkgeheugen) en zijn beter in staat irrelevante prikkels te negeren of te onderdrukken (inhibitie) en gefocust te blijven. (Donnelly & Lambourne 2011)

Ook muziek en vooral ritme dragen bij aan het vergroten van cognitieve vermogens: onderzoek toont aan dat taal- en leesvermogen verbeteren als kinderen hun ritmische en muzikale vaardigheden ontwikkelen. (Bonacina et al. 2018)

Instructiefilm

In deze korte instructiefilm leggen we uit wat RGM in de Klas is, hoe het werkt en wat de voordelen van RGM in de Klas zijn. We raden je aan eerst even deze video te kijken voor je met de lessen begint.

Uitleg knoppen en oefeninstructie

Heb je hulp nodig?
Als je er tijdens de lessen niet uitkomt, bekijk dan onze uitleg over de knoppen en de oefeninstructie.

Vragen, opmerkingen of aanmelden?

Contactformulier

Voer a.u.b. uw naam in
Vul alstublieft een bericht in.

Contact

Gitaar in de Klas - Digmon Roovers

Locatie Studio Groningen:
St. Jungle Warriors
Oliemulderstraat 51
9724 JD, Groningen

T : 06-55378258
E : digmonroovers@gmail.com

Kvk-nummer, BTW-nummer en Bankrekening op te vragen.

Facebook Pagina
Besloten Facebook-groep

Nieuwsbrief

De cursus wordt gegeven in het oude Kunstencentrum (Stichting Jungle Warriors) - Oliemulderstraat 51, Groningen.
De cursus kan ook op locatie worden gegeven. Vraag naar de mogelijkheden.